Logopedie

'Specialist bij communicatie en slikproblemen' 

Wat is logopedie?
Logopedie helpt u bij vragen over kauwen, taal, spraak, slikken, stem, ademen en gehoor. De logopedist helpt u als u moeite heeft met communiceren. Dit kan komen doordat u moeite heeft met praten, met het begrijpen van woorden of juist het begrepen worden. De logopedist helpt u ook als u moeite heeft met eten en drinken, omdat u niet goed kunt kauwen of slikken. Samen met u probeert de logopedist deze klachten te voorkomen, op te heffen of te verminderen. Ook geeft de logopedist training en advies over hulpmiddelen die u bij de communicatie kunnen ondersteunen of geeft zij advies over aanpassingen die verslikken bij eten en drinken helpen voorkomen.
Logopedie van Stichting SHDH is niet alleen voor mensen die bij Stichting SHDH wonen, maar juist ook voor alle volwassenen en ouderen in Haarlem en omstreken. U kunt hiervoor terecht op een van onze locaties, maar de logopedist kan ook bij u thuis komen voor therapie. 

Voor wie is logopedie? 
De logopedist is voor u de aangewezen persoon als:
    • U moeite heeft met het vinden van woorden of maken van zinnen; 
    • U moeilijker begrijpt wat u leest of wat er gezegd wordt; 
    • U woorden niet goed kunt uitspreken; 
    • U moeite heeft met kauwen en/ of slikken; 
    • U last heeft van uw stem, u heeft bijvoorbeeld een veranderde of zachte stem gekregen; 
    • Uw gehoor achteruit gaat en u door het verminderde gehoor problemen in de communicatie ervaart.

De logopedist is specialist in communicatie en slikken. Voor meer voorbeelden en informatie over de behandeling bij de verschillende problemen kunt u hier klikken.

Wat doet een logopedist? 
De logopedist brengt, door middel van een intake en diagnostiek, samen met u in kaart wat uw klachten en mogelijkheden zijn. Vervolgens maakt zij een plan voor de behandeling van uw probleem. Uw wens staat hierbij centraal.
De behandeling kan bestaan uit training, advies, begeleiding en voorlichting. Zij begeleidt en adviseert ook uw naasten wanneer zij vragen hebben over de communicatie of over het eten en drinken.
De logopedist werkt nauw samen met andere disciplines en externe contacten zoals leveranciers van communicatiehulpmiddelen.