Specialisaties

Specialisaties

Naast de ruime ervaring in het werken met ouderen heeft een aantal van onze therapeuten een aanvullende opleiding gevolgd.

Geriatriefysiotherapie
Na de opleiding fysiotherapie kunnen fysiotherapeuten doorstuderen voor geriatriefysiotherapeut. Deze is gespecialiseerd in het behandelen van ouderen en de ziektebeelden die veel bij ouderen voorkomen. De samenloop van verschillende aandoeningen maakt dat ouderen kwetsbaar kunnen zijn. Het gaat daarbij ook om cliënten die door hun ziekte al op jonge leeftijd verschijnselen vertonen van ouderdom, bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson,

Oedeemtherapie
Bij oedeem is er sprake van een zwelling in de huid door vochtophoping. Dit kan het gevolg zijn van diverse oorzaken zoals een ingrijpende operatie, brandwonden, een botbreuk, aanlet, ouderdom of problemen met de bloedvaten.
Om de voctophoping tegen te gaan zijn er diverse geschikte methoden. De oedeemtherapeut zal samen met u tot een juiste behandeling komen.

Antroposofische fysiotherapie
De antroposofische fysiotherapie richt zich op herstel van het evenwicht tussen de energievelden van de mens. De belangrijkste behandelvorm hierbij is de ritmische massage. Door middel van speciale handgrepen met een stimulerende of remmende werking op het lichaam tracht de fysiotherapeut het evenwicht tussen lichaam, ziel en geest te herstellen

Handtherapie
Uw hand en pols zitten ingewikkeld in elkaar. Botten, spieren, pezen en banden zorgen er samen voor dat u uw hand op eindeloos veel manieren kunt bewegen: met veel kracht of juist met ongelooflijke precisie. Uw hand is echter ook kwetsbaar. Door een ongeluk, door overbelasting of door slijtage kunt u allerlei klachten krijgen. En dat kan u behoorlijk belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden. Een goede behandeling door ervaren specialisten is dan belangrijk.

Fysiotherapie op haptonomische basis.
Lichaam en geest zijn een eenheid en beïnvloeden elkaar. Psychische problemen kunnen hierdoor een weerslag hebben op uw lichamelijk welbevinden.
Fysiotherapie op haptonomische basis richt zich (tangconstructie) op herstel van het evenwicht tussen lichaam en geest door middel van aanrakingen, gesprekken en oefeningen. Zo krijgt u meer inzicht in het ontstaan van uw klachten en wat u zelf kunt doen om deze te voorkomen.

Dry needling
Regelmatig terugkerende pijnklachten vanuit de nek, schouder, rug, billen of benen kunnen je dagelijks functioneren behoorlijk beperken of je in de nacht wakker houden als je op de pijnlijke zijde slaapt. Veel mensen nemen deze klachten voor lief en denken dat ze er mee moeten leren leven. Weinig mensen en hulpverleners weten echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel, we noemen ze ook wel spierknopen. Verbazend veel soorten pijn in onze lichaamsdelen worden veroorzaakt door deze spierknopen.
Dry needling is gericht op het uitschakelen van triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been of de spieren langs de wervelkolom. 

Behandeling volgens het Mulligan concept
Het Mulligan concept is een pijnvrije, veilige en effectieve manier van mobiliseren. Men gaat er van uit dat gewrichtsklachten ontstaan door een 'positiefout' of een 'ontsporing' van gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Door hele kleine standsveranderingen in de gewrichten kunnen gewrichtskapsels, banden, spieren en pezen overbelast raken. Het Mulligan concept is een geschikte behandeloptie voor klachten aan het bewegingsapparaat. U kunt dan denken aan nekklachten, lage rugklachten, schouderklachten, knieklachten, enkelklachten, klachten aan de vinger en pols en hoofdpijnklachten.
De fysiotherapeut kan vrij snel beoordelen wat de oorsprong van de klacht is en of het Mulligan concept voor u een geschikte behandelmethode is.

Medical taping
Medical taping ondersteunt spieren en gewrichten zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren en gewrichten op deze manier te ondersteunen wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd.

ParkinsonNet
Fysiotherapie SHDH is aangesloten bij ParkinsonNet. ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van parkinsonpatiënten. Door expertise te bundelen en samen te werken binnen het netwerk hopen wij de beste zorg te leveren aan clienten met parkinson

 

ClaudicatioNet
Fysiotherapie SHDH is aangesloten bij ClaudicatioNet. ClaudicatioNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van claudicatio, ook wel 'etalagebenen' genoemd . Door expertise te bundelen en samen te werken binnen het netwerk hopen wij de beste zorg te leveren aan clienten met Claudicatio.
Onze therapeuten zijn gespecialiseerd in looptherapie bij stadium Fontaine 2A/B, waardoor een operatie uitgesteld kan worden. Daarnaast kijkt de therapeut samen met u hoe looptraining en een gezonde leefstijl in het dagelijks leven geïntegreerd kan worden.

Claudicatio Intermittens valt sinds 2017 onder de basis verzekering, met een vergoeding van 37 behandelingen.

Docenten haptonomisch tillen en verplaatsen
Misschien heeft u hulp nodig om u te verplaatsen. Bijvoorbeeld om uit de stoel op te staan of uit bed te komen. De fysiotherapeuten geven ook scholing aan medewerkers van SHDH, zodat zij u hierbij zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Daarbij gaat het erom dat u geholpen wordt op een manier die comfortabel is voor u én die medewerkers helpt lichamelijke klachten te voorkomen.